Om mig

Utbildningar och kurser m.m. 


Hovar - 


  • Hovslagarutbildningen (pågående, påbörjad ht. 2023) -  Flyinge.
  • Utprovning och varmbootsning av Evo Boots - ViaHov
  • 14 veckors praktik med hovslagare Carsten Nihlén, bl.a. på Söderåsens Hästklinik.
  • Föreläsningar och clinics under Nordic Hoof Summit 2022, 2023 och 2024.


Kroppsterapi -  


  • Dipl. Hästmassör - Axelssons Animal Massage School
  • Dipl. Axelssons Equi-fysioterapeut (Hästmassör + ryggrehab med Strain-/counterstrain-metoden  för rygg, bog och höftbesvär m.m.)  - Axelsons Animal Massage School.
  • Osteopati m.m. - Skandinavisk Hästterapiutbildning.
  • Hästterapeut - EquiCare
  • Faschiaterapeut - EquiCare


Övrigt - 


  • Huvudanatomi och bettlära - Axelsons Animal Massage School.
  • VBR 1 och VBR 2 (vertikal balanserad ridning) - Lena Gunnarsson, Equestrian Fysio.
  • Hästens beteendebiologi - SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet).
  • Hästens utfodring - SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet). 
  • Hippologigymnasiet - Flyinge.


      Vägen hit - och vidare


      Jag bestämde mig tidigt för att jag ville jobba med hästar på ett eller annat sätt och landade tillslut i att det kunde vara en bra början att utbilda mig till Hästmassör. Den utbildningen ledde till att jag också utbildade mig till massageterapeut för människa. Under utbildningen kom jag i kontakt med osteopati vilket i sin tur ledde till att jag gick en tvåårig utbildning i osteopati på häst och fem terminer på Osteopathögskolan i Göteborg. Osteopati på människa visade sig med tiden inte vara min grej så jag avslutade studierna i förtid.


      Jag jobbade däremot en hel del med massage och osteopati på hästar och insåg då att så mycket av hästars spänningar och felbelastningar kommer från hovarna. Samtidigt hade min egen häst väldiga problem med sina framhovar och jag blev mer och mer intresserad av just hovar. Tanken på att utbilda mig till hovslagare växte och efter att ha nördat ner mig

      i hovar och hovproblem ett tag så bestämde jag mig för att utbilda mig till hovslagare.


      Med utbildningen till hovslagare känner jag äntligen att jag har hittat helt rätt och vet vad jag vill ägna mitt framtida yrkesliv åt.  Samtidigt så är jag jätteglad att jag började med att utbilda mig inom kroppsterapi för det är enormt bra kunskap för en hovslagare att ha med sig. Allt hänger ju ihop och hovarna påverkar, och påverkas av, så mycket i hästens fysik. 



      Min filosofi


      Kunskap, förståelse, vänlighet och tålamod är mina ledord.

      Jag anser att man ska basera kunskap på vetenskap så långt det går och modern vetenskap säger att  ingen häst är "dum". Hästar "testar" inte människor och har aldrig några
      baktankar med det de gör. Om hästen inte beter sig som förväntat/önskat så är den antingen inte tillräckligt tränad för uppgiften eller så försöker den säga någonting (t.ex.
      att den är rädd/osäker eller har ont). Det är vår skyldighet att lyssna ordentligt på hästen och att skaffa oss kunskap så att vi har möjlighet att förstå vad den försöker säga.



      Min hästbakgrund


      Jag började på ridskola som fyraåring och gick där tills jag var 12 år. Jag hade sommarponny när jag var nio år och efter det hade jag en foderponny innan jag som elvaåring fick min första egna ponny. Ett år senare fick jag en ny ponny och med den tävlade jag hoppning och fälttävlan på lägre nivå och dressyr upp till nationell FEI.


      2017 förverkligade jag en dröm och köpte en jättefin dressyrhäst med sikte på de högre klasserna. Det visade sig tyvärr snart att hästen var svårt och obotligt sjuk och måste tas bort. Det var en hård smäll och efter det la jag tävlingsambitionerna på hyllan. Jag är fullt nöjd med att rida hemma och träna hästarna till hög ridbarhet och balans, och som i allt jag gör som intresserar mig så handlar det om detaljer, detaljer, detaljer.  Och analyser. Sen tycker jag att det är roligt med nån liten tävling då och då. Just nu är det hoppning som är roligast men jag har även tävlat dressyr och fälttävlan och ridit några distansritter (clear round). 

      Hästarna i mitt hjärta

      Queens Lady

      2004

      Leyeswick Dai - Bamtung

      Welsh partbred. 146 cm.

      Maglehøjs Sunset

      1999-2008

      Pilgaards Sammy Junior - okänd

      Dansk sportponny. 139 cm.

      Sune Toy Boy

      2009

      Easy Boy - Pommes Royale

      Svenskt varmblod. 171 cm.

      Lizicha

      1985 - ?

      Stoatley Pride II - Surprise 

      Welsh. 135 cm.

      Medusa

      2005

      Last Liberty - Cortus

      Svenskt varmblod. 160 cm.

      Cliff DWB

      2013-2018

      Charmeur - Quaterback

      Danskt varmblod. 178 cm.