Medicinsk laserbehandling har under de senaste åren ökat markant tack vare fantastiska resultat på olika typer av skador, bland annat på häst. En senskada kan till exempel läka på nedåt halva tiden med hjälp av laser: Ju tidigare man påbörjar laserbehandling av en skada desto bättre resultat får man.
Oftast får man gott resultat av 5-8 behandlingar och ett vanligt behandlingsintervall är 2-4 dagars mellanrum, tätare i början. Vid lättare skador kan det räcka med 2-3 behandlingar. Varje behandling tar ca 2-15 min beroende på typ av skada och storlek på det skadade området.
Hästar är känsliga för laser och är oftast mycket mottagliga för det läkande ljuset, därför ska man inte behandla för länge eller behandla stora områden.
Medicinsk laser fungerar såklart lika bra på människa och hund som på häst.
Följande reaktioner på behandling med medicinsk laser kan uppstå, oftast inom 24 timmar efter behandlingen. -
• Kortvarig värk som kan bero på att läkningsprocesser har satts igång.
• Tillfällig eller bestående smärtlindring som beror på reducerad inflammation.
• Tillfällig trötthet.
Dessa reaktoner är positiva tecken på att behandlingen har gett effekt.
Medicinsk laser ska inte användas i kombination med kortisonbehandling.
Det är 96 timmars startkarens på medicinsk laser.
För ännu bättre läkning kan du hyra en biolight och behandla själv mellan laserbehandlingarna. Läs om hyra av biolight under Tjänster & Priser.
Vad är medicinsk laser?
Begreppet medicinsk laser anger att en laser används för att påverka biologiska processer, Ofta kallas det LLLT – Low Level Laser Therapy, men numera rekommenderar branschorganisatonen att man använder namnet PBM – PhotoBioModulation. Detta anger att man använder en ljuskälla (photo) för att påverka liv (bio) och att denna kan både stimulera och inhibera (modulation).
En skada sker alltid på cellnivå. Det som händer när man använder medicinsk laser är att ljuset från lasern går in i cellerna och boostar deras "kraftverk" (mitokondrierna) med energi och på så sätt ökas cellernas kraft och förmåga till självläkning.
Jag använder mig av en Powerlaser 1500 PRO som är en hyperpulsad laser med våglängden 808 Nm. Med sina tre laserpunkter täcker den en större yta och kortar ner behandlingstiderna. Det är en kraftfull laser som går djupt ned i vävnaden, ända upp till 10-12 cm, och den kan ställas in på olika våglängder för att behandla på olika djup.
Finns det risker med medicinsk laser?
Medicinsk laserbehandling är idag en väl beprövad behandlingsmetod som har använts sedan 1960-talet. Det finns inga biverkningar eller skador rapporterade.
Man behöver inte ha skyddsglasögon vid behandling men man ska aldrig titta rakt in i laserljusets stråle.
Medicinsk laserbehandling kan inte orsaka eller förvärra cancer, däremot säger den så kallade Kvacksalverilagen att bara läkare får behandla cancer.
Det går bra att använda medicinsk laser även om det finns implantat av olika slag (pacemaker, protes, silikon m.m.).
Om man belyser friska oskadade celler så händer ingenting och man kan inte orsaka eller förvärra en skada med medicinsk laser. Det värsta som kan hända är att det uppstår en liten ytlig brännskada om man belyser mörka tatueringar eller mörk hud.
Det kan också förekomma en stickande känsla vid belysning av mörkt hår och mörk hud. Hästar med mörk hårrem kan ibland reagera, särkilt på rakad hud, och då får man anpassa styrkan och behandlingstiden för att undvika obehag för hästen.
Forskning och studier
Det finns mer än 400 kontrollerade kliniska studier och flera tusen vetenskapliga försök och laboratoriestudier av medicinsk laser. De vanligaste områden som studerats är sårläkning, inflammation och smärta men på senare år har även nya specifika områden studerats, såsom makuladegeneration (gula fläcken), traumatiska hjärnskador, nervskador och hjärtsjukdomar.
Omkring 4500 abstracts från vetenskapliga studier finns,
läs mer här https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=lllt (öppnas i nytt fönster)
Copyright © Alla rättigheter förbehållna